Hunajaisen tappava häälento

Mehiläisten yhdyskunnassa on vain yksi kuningatar. Kuningatar elää koko elämänsä mehiläispesässä, mutta synnyttyään se käy kerran ns. häälennolla ja hedelmöittyy paritellessaan kuhnurien kanssa. Parittelun jälkeen kuhnureiden elämäntehtävä on täytetty ja ne kuolevat. Ei kuullosta kovin reilulta, varsinkaan, kun kaikki eivät pääse edes tosi toimiin.

 Aerodynaamiselta kannalta mehiläisen ei pitäisi edes pystyä lentämään; liian raskas ruumis ja pienet hennot siivet. Ehkä siinä piilee opetus meille kaikille.

MEHILÄISESTÄ

Tarhamehiläinen on ainoa hyönteinen, jonka ihminen on onnistunut kesyttämään kotieläimeksi. Mehiläiset elävät yhdyskunnissa, joissa kesällä on parhaimmillaan yli 60 000 mehiläistä. Yhdyskunnan muodostavat yksi lisääntymiskykyinen kuningatar eli emo, lisääntymiskyvyttömät naaraat eli työmehiläiset ja urospuoliset mehiläiset eli kuhnurit.

Suurin osa yhdyskunnan mehiläisistä on naaraspuolisia työläisiä. Ne tekevät yhdyskunnassa kaikki työt ja niiden työnjako perustuu ikään.

Nuorimmat työläiset ovat pesän sisällä varasto- tai pesämehiläisinä. Siitä niiden urakehitys jatkuu pesän oven vartioina, kunnes siirtyvät ulos lento- eli kenttämehiläisiksi.

Lentokausi kestää 1-2 viikkoa, jonka aikana mehiläinen lentää noin 800 kilometriä. Keruumatkat ulottuvat korkeintaan kolmen kilometrin päähän pesästä, ja mehiläinen tekee matkoja kunnes sen siivet kuluvat puhki ja se kuolee.

Biologiseksi äidiksi pääsee vain kuningatar. Ei ole kaikki ihan reilua tälläkään saralla.

MITÄ HUNAJA ON JA MISTÄ SE KOOSTUU?

Hunaja on luonnosta peräisin oleva makea herkku, jonka mehiläiset tuottavat kukkien medestä.  Kenttämehiläinen kerää mettä kukista imemällä sitä mesimahaansa ja kuljettaa sen pesään. Mehiläiset ovat luonnon kemistejä.

Valmiissa hunajassa on sokereita yli 70%, vettä alle 20% sekä erilaisia yhdisteitä, happoja ja kivennäisaineita.

Jos mehiläiset kuolevat sukupuuttoon, niin ihmiset seuraavat aika nopeasti perässä. Joskus pieni on tärkeämpi, kuin mitä voisi kuvitella.

Hunajayhtymän pakkaama hunaja tulee suoraan kotimaisilta hunajantuottajilta ympäri Suomen. He pakkaavat hunajan ja toimittavat kauppojen hyllyille. Pakkauksessa on mukana koodi, josta pystyy selvittämään miltä tilalta hunaja on peräisin; alkuperällä kun on väliä.

Mehiläiset viestivät toisilleen tanssimalla. Ns. tiedustelijamehiläiset palaavat pesään löydettyään hyvän mesipaikan ja ilmoittavat tanssimalla paikan sijainnin tarkasti. Tanssista ilmenee myös aika, jolloin mettä on saatavilla!

On hyvä muistaa, että vaikka mehiläisellä olisi kuinka hunajainen suu, niin heillä on pistin pepussa.. paitsi kuhnureilla – on kyllä mehiläisillä pakka ihan sekaisin!

Hunajaa käytetään niin itse tuotteena kuin aiheena lukuisiin erilaisiin tuotteisiin naamioista kynttilöihin, makeisista silkkisiin taskuliinoihin.

 

BEEyourself -because everyone else is allready taken.

<3, Tua

-Koti on siellä missä sydän on.

www.hunaja.fi

PS: Tässä ohje ihanan hunajaiseen katkarapuvoileipään!

Kesäinen Toast Skagen!