Isot kalat syövät pikkukalat

Anna naiselle kala ja hän tekee siitä aterian. Anna naiselle virveli ja hän lähtee kanssasi merelle. Kesän paras päivä tuli Tammisaaressa merellä äijäporukassa kädet kalalta haisten. Aurinko, meri ja kalastus oli  paketti , josta muodostui huikea elämys.

Sain reissussa kolme haukea; joka kerta isompi vonkale tarttui haaviin. Kolmannelta katkaistiin kaula ja se joutui ruokakalaksi. Yllättävää kalastuksessa oli, että kalat päästettiin takaisin mereen.  Kalastaminen onkin vähän kuin pelaisi tennistä elävillä palloilla. Kaikki saaliit ei ole tarkoitettu alunperinkään pidettäviksi; kaloja voi narrata, ihmisiä ei.

Jos ymmärsin oikein, niin miehillä tuntui onnistumisen tunne olevan koosta kiinni. Opin myös, että nälkä kasvaa syödessä. Tosin toinen ei tuntunut enää samalta kuin ensimmäinen, vaikka isompi olikin.

Kun olin saanut kolmannen ja samalla suurimman haukeni, niin päivän virvelillä heitto loppui osaltani siihen. Miehillä se, että nappaa tuntuu vaan lisäävän halua kalastaa.

Mitta on tärkeää myös kaloilla. Isot kalat syövät pikkukaloja myös oikeassa elämässä.

Kynnys koskea limaiseen kalaan oli aika korkea, sen tunteen saa kuitenkin kalan kohdalla pois pesemällä kädet.

Mika kopautti hauelta tajun kankaalle ja katkaisi kaulan. Fileointi on taidetta ja hauki päätyy tänä iltana lautaselle. Ammattitaito on upeaa katseltavaa ja oikea kalamies osaa myös fileroida kalan.

Vuoden 2016 kalastusopas Mika Vornanen on kalamies isolla M:llä! En tiedä mikä sukeltaja hänellä oli veden alla, koska lähes jokaisella heitolla nousi vonkale.

Ensin haukkaa syöttiä, pyristelee vastaan, antaa periksi, nostetaan veneeseen, mitataan ja esitellään ja sitten heitetään pois. Kalamies laskee kalat vapaaksi. Ihmiset eivät ole kaloja kuin horoskoopiltaan.

Alamittaiset kalat kuuluu vapauttaa, kuten myös suuret emokalat mahdollisuuksien mukaan kestävämmän kalakannan toivossa. Juuso sai sitten kerralla vähän isomman hauen: 9,5 kg ja 115 cm.

Kalastus; onnea vai taitoa? Sinnikkyys ainakin palkitaan, ehkä.

Kalat joutuvat pulaan avattuaan suunsa. Ihmisille riittää kännykkä.

Merikotka oli todennäköisesti haukannut hauen pyrstöstä palasen. Ei kannata antaa saman koiran purra kahdesti.

Kaikissa syöteissä ei ole koukkua sisällä. 

Eräs nainen kommentoi kalakuvaani kommentilla: ”Guinness”.  Ehkä juuri kalajutuissa yleensä liioitellaan koolla vaikka onni tulee, jostain ihan muusta kuin koosta. Se tulee määrästä, kolme on aina parempi kuin yksi. Toisen pieni on toisen iso onni.

Merellä on hyvä muistaa kosteuttava aurinkovoide, joka suojaa UV-säteiltä, valovanhentumista ja saasteita vastaan, koska rusketus kestää vain hetken, mutta iho muistaa säteet ikuisesti.

Päivä päättyi kalan perkaamiseen. Tuntui mahtavalta saada itsekalastettu kala mukaan kotiin. Sanotaan, että jos opettaa miehen kalastamaan, oppii ruokkimaan koko kylän. Jos ei tykkää sushista, pitää ensin opettaa tekemään ruokaa.

You are the only fish in the sea for me.

<3, Tua

– Koti on siellä missä sydän on

HAUKIKOIRA

Haukikoira – Kalastuspalvelut

järjestää laadukkaita opastettuja kalastusmatkoja Kemiö – Hanko – Tammisaari – Inkoo – Helsinki – Sipoo – Porvoo – Loviisa akselilla, Kotkassa Kymijoella, Lahden Vesijärvellä sekä myös ulkomailla.

[email protected]
p. +358 (0)50 628 11